Regelmatig krijgen onze vrijwilligers de vraag over wat nu het verschil is tussen een verbinding via koper of via glasvezel. Het zijn verschillende technieken en netwerken, maar is het een beter dan het ander? En wie biedt welke techniek aan? In dit artikel gaan we hier verder op in.
Een glasvezelnetwerk bestaat voor 100% uit glasvezel. Dit betekent dat het hoofdnetwerk door Nederland, de verbinding naar een verdeelpunt en de verbinding van de wijkkast naar de woning voor 100% uit glasvezel bestaan. Bij een koper-netwerk (het coax netwerk van Ziggo en het ADSL netwerk van KPN) bestaat een groot deel van de verbinding uit glasvezel (zo’n 97%) maar is het laatste stuk verbinding, van de wijkcentrale naar de woning, van koper. En juist dit laatste stukje naar de woning toe is bepalend voor de snelheid van de verbinding.
Het koper-netwerk ligt in Nederland al meer dan 40 jaar in de grond, nog voor internet bestond. Dit netwerk is dus aangelegd met het idee dat het alleen gebruikt zou worden voor bellen en het kijken van televisie. Het kunnen versturen en ontvangen van grote hoeveelheden data, wat we nu met internet volop doen de hele dag, is nooit het doel van dit netwerk geweest. Dit betekent niet dat er geen data verstuurd kan worden via koper, maar vergeleken met glasvezel (dat specifiek is gemaakt voor het gebruik van internet) is het hier wel minder voor geschikt en kan het een mindere hoeveelheid data aan.
Een verbinding via koper kan door veel upgrades van materiaal en apparatuur download snelheden aan die voor veel mensen nu (nog) voldoende zijn. Dit netwerk kan alleen niet veel meer groeien in de toekomst, waardoor het op den duur voor steeds minder gebruikers zal voldoen. Ook uploadsnelheden (belangrijk voor online gamen en online vergaderen) blijven achter en zijn niet gelijk aan de downloadsnelheden.
Het glasvezelnetwerk is nu al geschikt voor het versturen van enorme hoeveelheden data en kan in de toekomst alleen nog maar verder groeien. De techniek kan nog jaren mee en kan blijven voorzien in de toenemende behoefte van het versturen en ontvangen van data.
Wat zijn de voordelen van een glasvezelverbinding tegenover een koperverbinding?
Bij het maken van een keuze voor een type netwerk is het altijd belangrijk om goed te kijken naar de behoeften die er zijn binnen de woning. Hoeveel mensen gaan gebruik maken van de verbinding? En wat gaan zij met deze verbinding doen? Veel thuiswerken, bestanden versturen, online vergaderen, online gamen en streamen heeft invloed op de snelheid die nodig is.
Daarnaast is HSLnet een coöperatie; abonnementen die zijn afgesloten bij één van de providers die diensten leveren op het netwerk van HSLnet dragen bij aan deze coöperatie. Als coöperatie hebben de leden zelf invloed op wat er gebeurt met het netwerk en hopen we in de toekomst extra diensten te kunnen aanbieden op het gebied van zorg en welzijn.